SSSTOP straatintimidatie
De ene persoon heeft het wel eens meegemaakt, de ander helemaal niet: straatintimidatie. Om nog…
De ene persoon heeft het wel eens meegemaakt, de ander helemaal niet: straatintimidatie. Om nog beter inzicht te krijgen waar wat speelt in Almere, lanceren we vandaag (17 juni) de bewustwordingscampagne SSSTOP met daarbij de Veilig buurten-app. Met deze app kunnen inwoners makkelijk en anoniem straatintimidatie melden.
In 2018 is door de gemeente de intentieverklaring ‘Safe Streets’ van UN Women ondertekend. Begin 2019 is er daarom onderzoek gedaan onder 6000 respondenten naar de aard van straatintimidatie in Almere. Eén op de vier ondervraagden heeft wel eens een vorm van straatintimidatie meegemaakt. Het betreft vooral jonge mensen (15 t/m 24 jaar), voornamelijk meisjes. De meest voorkomende intimidatie-vormen zijn nagestaard en nageroepen worden. 11% van de respondenten die straatintimidatie hebben ervaren, deden hiervan melding of aangifte.
Toekomst: iedereen kan gewoon over straat kunnen lopen
Wat ook uit onderzoek bleek is dat straatintimidatie breed wordt opgevat. Met deze campagne gaan we in op 6 s’en: sissen, schelden, schreeuwen, spugen, stalken en staren. De publiekscampagne laat zien wat intimiderend gedrag is. Is iemand nafluiten een compliment of lastig vallen? Het ligt er maar net aan. Het gaat erom dat iedereen hetzelfde wilt: ongehinderd over straat lopen. Met de campagne in Almere wordt duidelijk wat dit is en wat niet.
Het tegengif: straatintimidatie samen uit Almere krijgen
Inwoners die straatintimidatie hebben meegemaakt worden opgeroepen om zich (anoniem) te melden. Dan kan via www.SSSTOP.nl of via de Veilige buurt app (te downloaden via de App Store of Google Play Store). Met deze melding gaat de gemeente aan de slag: moet er meer toezicht komen op bepaalde plekken, moeten er aanpassingen gemaakt worden in de openbare ruimte? Kortom; melden loont. Deze melding wordt niet doorgezet naar de politie. Bij meldingen over ernstige vormen van geweld zoals bedreiging, aanranding of mishandeling wordt verwezen naar de politie (112 bij spoed of 0900-8844 bij geen spoed).
Meer informatie over de campagne? Kijk op www.SSSTOP.nl.